GULLIVERS VERZAMELINGEN

Video: Altijd Wat, NCRV, Interview met Pet van de Luijtgaarden

Van 7 tot en met 22 juli 2012 organiseerde DROPSTUFF.nl i.s.m. visueel kunstenaar en fotograaf Pet van de Luijtgaarden en het Centraal Museum een interactieve mega-zomerexpositie van 1001
verzamelingen in de Jaarbeurs Utrecht.

In de Jaarbeurs lag Gulliver; de reus uit het beroemde boek Gulliver’s Travels. Het lichaam van Gulliver was 100 meter lang en opgebouwd uit kratten en steigermateriaal, waarop de ‘bagage’ uit Gullivers Travels staat. Unieke bagage die bestaat uit verzamelingen van het Centraal Museum en uit bijzondere verzamelingen van Pet van de Luijtgaarden. DROPSTUFF.nl riep daarnaast particuliere verzamelaars op om hun persoonlijke verzamelingen te komen tonen in de Jaarbeurs als onderdeel van het grote geheel.

‘Gullivers Verzamelingen was ‘de grootste tentoonstelling van verzamelingen ooit’ met een vloeroppervlak van 14.000 m2. De verzamelingen lieten opmerkelijke objecten uit onze wegwerpmaatschappij zien. Zo bestond deze uit onder andere foto’s, klompen, keramiek, 600 barbies, 4.000 puntenslijper, 40.000 wegwerpaanstekers en een miljoen Boomerang kaarten.

Interactieve robots
Bezoekers konden ook door middel van elf kleine ROVIO-robotjes de expositie van binnenuit bekijken. De robotjes waren te besturen met een smartphone en het beeld wat de robotjes opnamen werd vertoond op grote LED-schermen van DROPSTUFF.nl. Eén scherm stond in de Jaarbeurs zelf, de andere schermen op stationslocaties in Eindhoven, Den Haag, Breda en Schiphol en in Amersfoort. Op deze manier kon heel Nederland de tentoonstelling ontdekken en meebeleven.

DROPSTUFF.nl was eindverantwoordelijk voor zowel concept, financiering als realisatie.

Video’s
Het opbouwen van de reus
Verzamelaars in Beeld: interviews met de particuliere verzamelaars – door Joost Bloemendal

Tentoonstellingsontwerp /
interaction design /
Projectorganisatie

2012

I.s.m:
Pet van de Luijtgaarden,
Jaarbeurs Utrecht en
Centraal Museum

Ondersteund door:
Stichting DOEN