Check this out! Bumper Ballet staat op Dutch Design Daily

Check this out! De zelfrijdende botsauto’s van Bumper Ballet staan op Dutch Design Daily! Dutch Design Daily is een online platform waarop iedere dag een nieuw actueel onderwerp getoond wordt op het brede gebied van Dutch Design, architectuur, e-culture, fotografie, grafische vormgeving, mode & textiel, product design en ruimtelijke vormgeving. Ook worden er interviews met ontwerpers getoond en is er aandacht voor onderwijs en erfgoed.

Bumper Ballet - Dutch Design Daily - 20 November 2019

De zelfrijdende botsauto’s van Bumper Ballet is een kleine botsautobaan met vier wagentjes in een rijvlak van ongeveer  6 x 12 meter. De bestuurders van de botsauto’s rijden aanvankelijk zoals normaal, maar na een paar minuten neemt ‘het systeem’ het over en werken de sturen niet meer. Vervolgens voeren de auto’s een gechoreografeerde dans met elkaar uit geïnspireerd op een door Eindhoven Museum aangeleverde bedrijfsvideo van het Nederlandse automerk DAF uit de jaren ‘70 met ‘dansende DAF-jes’.

Bestuurders worden ‘lijdend voorwerp’ en ervaren wat het betekent om de controle te verliezen als computersystemen het overnemen. De installatie gaat over de sociale betekenis van autonome technologie en de schijnbare tegenstelling tussen botsen en dansen.

Bumper Ballet is gerealiseerd in samenwerking met Eindhoven Museum en de ontwerpers Peter de Man en Douwe Hibma.

Bumper Ballet is de nieuwe installatie van mediakunstcollectief Dropstuff in het kader van het project De Koude Kermis, waar volkscultuur, erfgoed, kunsten en technologie met elkaar worden verbonden.

De Koude Kermis heeft in 2019 de NICE Award gewonnen: een Europese prijs voor sociale innovatie binnen de Europese Creatieve Industrie.