Fiera del Suono

Ontdek de kunsten van de kermis in een immersieve geluidsexperience
Op het Stadsbalkon van de LocHal in Tilburg werd tijdens de Tilburgse Kermis (21-30 juli 2023) een bijzondere nieuwe attractie gepresenteerd, namelijk een kermis van geluiden! In de 60 meter lange ruimte staan grote kleurrijke opblaasbare abstracties van kermisattracties waar je via ‘augmented audio’ de geschiedenis van de kermis kunt horen.

Hier beleef je hoe de kermis gedurende eeuwen een plek was waar vele kunstvormen als live theater en dans voor een breed publiek toegankelijk waren, maar ook nieuwe technologische uitvindingen als fotografie, de stoommachine, elektriciteit en virtuele werkelijkheden voor het eerst werden gepresenteerd. De kermis als broedplaats van creativiteit en innovatie.

Een waarzegster, met de stem van de enige echte Hetty Heyting, neemt je vanuit een glazen bol mee op reis door de tijd waar geluiden van artiesten, circuspaarden, draaiorgels en achtbanen je naar de toekomst leiden. Met behulp van een locatiegestuurd audiosysteem via koptelefoons én een audioscape van maar liefst zestig speakers en subwoofers wordt een uniek landschap van geluiden gevormd. Afhankelijk van de plek waar je bent, hoor je steeds een ander deel van het verhaal.

Ontwikkelprogramma: Iteratief ontwerpen
Fiera del Suono is een project van mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, het Stadsmuseum Tilburg en studentengroepen van de Amsterdam University of Applied Sciences, de Utrecht University of Applied Sciences en Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg.

Dit project wordt ondersteund door het landelijke ontwikkelprogramma Innovatielabs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL, waarbij partijen uit de culturele en creatieve sector actuele opgaven onderzoeken. Onderdeel van InnovatieLabs is dat projecten gedurende twee jaar continu worden doorontwikkeld in een proces van zorgenaamd ‘iteratief ontwerpen’; presenteren, evalueren en verder ontwikkelen. Ook wordt het project ondersteund door Cultuurloket DigitALL dat culturele instellingen helpt om het contact met het publiek te versterken door middel van digitale technologie

Fiera del Suono richt zich op het ontwikkelen van nieuwe manieren om auditieve (erfgoed)collecties en creatieve verhalen dichter bij een breder publiek te brengen. Beeld & Geluid, het Regionaal Archief Tilburg en particuliere audioverzamelingen leveren daarvoor materiaal. Ook zijn nieuwe dialogen ingesproken met onder meer Hetty Heyting, Saskia Temmink, Thomas de Bres, Elisa Beuger, Kevin Klein, Nur Dabagh, Rick van den Belt, Cindy Paans, Erik Geurssen en Paul R. Disbergen.

Studentengroepen van de drie deelnemende hogescholen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de storyline en zullen in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 publieksonderzoek en voorstellen voor ontwerpaanpassingen doen. Na de eerste experimentele editie in Tilburg reist deze auditieve kermis verder naar andere locaties in Nederland. Zo zal tijdens de voorjaarsvakantie van 2024 het project gepresenteerd worden bij Beeld & Geluid in Hilversum.

Kermisstad Tilburg
De Tilburgse kermis is met meer dan 1 miljoen bezoekers jaarlijks een van de grootste publieksevents van Nederland. De stad biedt daarmee een bijzondere context om Fiera del Suono in première te laten gaan in het spectaculaire gebouw van de nieuwe Bibliotheek De LocHal, net naast het Centraal Station en vlak naast de kermis.

DROPSTUFF MEDIA ontwikkelt sinds 2017 het project De Koude Kermis, waarin vormen van volkscultuur, erfgoed, kunsten en technologie worden verbonden en gepresenteerd aan een breed publiek.

Ontwikkeld in samenwerking met
Script: Albert Meijer en Thomas de Bres
Regie: Thomas de Bres
Animaties: Eva Kröse
Video: Ard van der Veldt
Muziekbewerking: Yannick Verhoeven en Brian Oomens.
Geluidssysteem spatial audio en productie: usomo by FRAMED immersive projects.

Immersieve Audio Experience

2023-2024

Concept en Productie:
DROPSTUFF MEDIA

In samenwerking met:
Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Stadsmuseum Tilburg, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, en Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg

Mede mogelijk gemaakt door:
Innovatielabs
Cultuurloket DigitALL
Fonds Erfgoed Tilburg