De Gooische Moordenaar

De Gooische Moordenaar is een augmented reality (AR) tramrit dwars door het digitale erfgoed van de musea die samenwerken in het Erfgoedfestival 2021. Stap in, zet een echte ‘Hololens’ op en ervaar hoe het verhaal van de Gooi en Vechtstreek tot leven komt in een mix van werkelijkheid en aangevulde realiteit. Gedigitaliseerde objecten, beeldfragmenten, foto’s, video’s en nieuwe opnames vertellen het verhaal van de verschillende grensverleggers: historische figuren die elk een bijzonder aspect van de geschiedenis van de Gooi- en Vechtstreek belichamen.

Centraal in het verhaal staat de Gooische Stoomtram, die vanaf 1881 het Gooi bereikbaar maakt voor bezoekers uit Amsterdam. Kunstenaars en ondernemers vestigen zich vervolgens in de landelijke dorpen, vrije geesten starten er alternatieve leefgemeenschappen en veel vernieuwende denkers vinden een woonplek in het tot dan toe afgelegen gebied. De tram staat bij het volk bekend als de ‘De Gooische Moordenaar’ vanwege de vele ongevallen. In totaal komen 117 mensen om het leven. Maar het voertuig is vooral ook de toeleverancier van bezoekers en daardoor welvaart.

Een ritje in de speciaal voor het Erfgoedfestival ontwikkelde AR-installatie De Gooische Moordenaar is gratis en zowel geschikt voor jong als ouder publiek. Bij de presentatie worden alle van kracht zijnde Corona-maatregelen in acht genomen.

Openingstijden
• Van 4 t/m 15 augustus bij de Krachtcentrale Huizen, Havenstraat 76, Huizen, woe t/m zo tussen 12-18 uur.
• Van 17 augustus t/m 2 september bij Kasteel Museum Sypesteyn, Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht, di t/m zo tussen 11-17 uur.
• Op 4, 5, 11 en 12 september bij het Dudok Architectuur Centrum, Dudokpark 1, Hilversum, van 10-18 uur.
• Tijdens de Dutch Media Week staat de Gooische Moordenaar op de Kerkbrink in Hilversum. 2 t/m 10 oktober tussen 11-17 uur.
Alle locaties: tussen 13.30 t/m 14.00 gesloten wegens lunchpauze.

De Gooische Moordenaar
AR Experience

2021

Concept en Productie:
DROPSTUFF MEDIA

In samenwerking met:
Erfgoedfestival Gooi en Vecht en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Mede mogelijk gemaakt door:
Media Perspectives, Stadsfonds Hilversum, Regio Gooi en Vechtstreek, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Met dank aan:
De Krachtcentrale, Huizen, Dutch Media Week, Gemeente Huizen, Gemeente Hilversum, Kasteel-Museum Sypesteyn Loosdrecht, Dudok Architectuur Centrum, Hilversum, Dutch Media Week.

Fotografie:
Maarten van Haaff

Gooi en Eemlander, 5 aug 2021, Welmoed de Lang