Carnaval des Moutons

Carnaval des Moutons is een ode aan de zoötroop; een van de eerste apparaten waarmee de magie van bewegend beeld werd gecreëerd: een strook met losse afbeeldingen leek tot leven te komen binnen in een ronddraaiende trommel, in 1834 uitgevonden door de Britse wiskundige William George Horner.

Zittend op een schaap, kijk je door een passe-partout naar een vrij- en stilstaande cirkelvormige balk die op ooghoogte om de draaimolen heen staat. Op die balk zijn ruim 200 kleine afbeeldingen naast elkaar geplaatst. Vanuit deze positie zie je slechts één vlakje tegelijk. Als de draaimolen gaat draaien ontstaat met behulp van een stroboscoop een korte animatie. Een zoötroop waar je zelf in zit dus!

Maar daar blijft het niet bij. Via een Augmented Reality-bril, één van de nieuwste media technieken, voegen we aan deze oudste vorm van bewegend beeld een virtuele laag toe: Zien is geloven!

Voor deze installatie zijn een aantal orginele zoötroop-kaarten uit de collectie van EYE Filmmuseum uit Amsterdam als uitgangspunt genomen en die zijn op artistieke wijze verrijkt in een serie beeld-lagen. In een aantal minuten beleef je een unieke ervaring, gebaseerd op het zoötroop-erfgoed uit de collectie van EYE.

Meer Info:
Meer weten? Wil je Carnaval des Moutons inzetten op een event of festival? Bel: 035 – 677 1912 of mail: info@dropstuff.nl

Carnaval des Moutons maakt onderdeel uit van De Koude Kermis

Draaimolen
XXL Zoötroop met Augmented Reality Experience

2018

Een project van
DROPSTUFF.nl

Samenwerking met
EYE Filmmuseum, Amsterdam

Concept en Ontwerp
René van Engelenburg en Gijs ten Cate

Animatie
Eva Kröse

De Koude Kermis
Carnaval des Moutons is onderdeel van een serie werken in het kader van De Koude Kermis. De Koude Kermis is alles tussen kunst en kermis; een project waarin DROPSTUFF.nl vormen van volkscultuur wil verbinden aan ’high art’ en high tech’. De Koude Kermis komt op pleinen en festivals en zoekt actief een breed publiek op. De installatie reist dan ook langs verschillende plekken in Nederland.