Carnaval des Moutons

Carnaval des Moutons is een draaimolen waar oude en nieuwe media elkaar ontmoeten en samen functioneren als ode aan de zoötroop. Van een afstandje ziet het er nogal vreemd uit: een draaimolen met een aantal levensgrote witte schapen en één zwart schaap. De mensen die erop zitten, dragen AR-brillen en knijpen hun vingers samen voor de ogen. Ze lijken iets aan te klikken terwijl de draaimolen rondjes blijft draaien. Na afloop klinkt er één vraag voortdurend rond: ‘Maar wát zie je dan?’

Carnaval des Moutons is een installatie van De Koude Kermis en is een unieke samenwerking tussen mediakunstcollectief DROPSTUFF.nl en EYE Filmmuseum. Samen onderzochten we hoe een oude mediale vorm uit het archief van EYE, de zoötroop, gecombineerd kon worden met één van de nieuwste: augmented reality.

Verhalen vertellen met oude en nieuwe media

De zoötroopkaarten van EYE zijn als inspiratiebron gebruikt en in augmented reality door beeldkunstenaar Eva Kröse opnieuw geïnterpreteerd. De deelnemers kijken, zittend op de schapen, door een AR-bril. Pas als de draaimolen gaat draaien ontstaat de magie van film: de beelden die aan hen voorbijtrekken vormen een interactieve animatie — een ode aan de zoötroop waar de deelnemers zélf invloed op hebben.

Carnaval des Moutons experimenteert en innoveert door de fysieke werkelijkheid op een aantrekkelijke manier te combineren met digitale informatielagen. Een erfgoedcollectie die momenteel voor het publiek onzichtbaar blijft, wordt hiermee voor een breed publiek toegankelijk en beleefbaar gemaakt. Het gaat niet specifiek om de technologie, maar om de verhalen die je daarmee kunt vertellen. De deelnemers die op het schaap in de draaimolen zitten met een AR-bril op worden echt onderdeel van het kunstwerk. Een unieke combinatie tussen fysiek en digitaal en tussen oud en nieuw.

Meer weten of Carnaval des Moutons? Lees hier het artikel van MMNieuws

Meer informatie & boekingen:

Geïnteresseerd in één, meerdere of alle installaties van De Koude Kermis voor uw evenement, congress of festival? Wij bespreken graag de mogelijkheden. Stuur ons een e-mail op info@dropstuff.nl, bel ons op 035 677 19 12 gebruik het contactformulier

Augmented reality draaimolen

2018

Concept en ontwerp
DROPSTUFF.nl

In samenwerking met
EYE Filmmuseum, Amsterdam

Met dank aan
Fieldlab Virtual Worlds

Animaties
Eva Kröse

Technische specificaties
Afmetingen installatie: Lengte 4.70 meter / Breedte: 2.50 meter / Hoogte: 2.90 meter

Stroomvoorziening: 16 ampère

De Koude Kermis
Carnaval des Moutons is onderdeel van De Koude Kermis. Een rondreizend kunstproject van DROPSTUFF.nl waar volkscultuur wordt verbonden aan erfgoed, kunsten en technologie. Een kermis voor iedereen waarvan álle ‘attracties’ onder handen zijn genomen of volledig nieuw zijn ontwikkeld: volkscultuur meets high tech en high art.