DROPSTUFF.nl – Biënnale van Venetië 2009

Video: © DROPSTUFF.nl – door Coen Bouman / Keyframes

De Biënnale van Venetië is waarschijnlijk het beroemdste platform voor de kunsten en is in de openingsweek het hart van de mondiale kunstwereld. Maar het heeft ook een erg klassiek karakter. Vanuit DROPSTUFF.nl wilden wij in 2009 juist op díe plek de aandacht vragen voor een nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers, die op een meer directe manier het publiek benaderen door gebruik te maken van hedendaagse media. Digitaal en interactieve werken werden vertoond op het mobiele paviljoen met mega LED-scherm midden in de karakteristieke middeleeuwse omgeving van Venetië.

De selectie werken werd samengesteld door bijdragen vanuit 3 musea: Museum Boijmans Van Beuningen, Museum De Lakenhal en het Centraal Museum. Tevens werden 10 nieuwe werken geselecteerd uit een ‘Open Call’ die mogelijk werd gemaakt door het fonds BKVB. Een belangrijke voorwaarde voor nieuw werk was dat het publiek bij het mobiele paviljoen het werk interactief kon benaderen. D.w.z. dat het publiek door middel van bijvoorbeeld SMS, een touchscreen of bluetooth kon deelnemen aan een werk.

Kunstwerken
Bijzonder in deze context waren Birdsdays van beeldend kunstenaar Wayne Horse, die een gigantische getekende ‘Tamagotchi’ creërde, geen aaibaar pluizig beestje, maar een arrogante en lelijke haan die bevelen gaf aan het publiek. Door die op te volgen werd de haan steeds brutaler. Mediakunstenaar Leonard van Munster gaf het publiek de kans om zelf steeds een woordenpaar in te geven via SMS. Zijn werk Correlation Diptych vertaalde die woorden via Google naar een digitaal tweeluik dat op basis daarvan continu een andere visuele woordenschat bleef genereren.

David Kousemaker en Tim Olden van Blendid stelden juist een kunstwerk voor dat zonder allerlei digitale technieken tóch Interactief was: Outsourced Interactive Artwork letterlijk werd bestuurd door een in India ingehuurde werknemer die daar vandaan live reageerde op het publiek in Venetië. Uit de collecties van de musea werd onder andere het werk Nr. 8 van Guido van der Werve vertoond (collectie Museum Boijmans Van Beuningen) en Kilowatt Dynasty van Saskia Olde Wolbers. (collectie Centraal Museum)

Zie hier een videoverslag van VernissageTV

Presentatie Mediakunst
La Biennale di Venezia,
53rd International Art Exhibition
Official Collateral Event

I.s.m:
Museum Boijmans Van Beuningen,
Museum de Lakenhal,
Centraal Museum

Mogelijk gemaakt door:
Mondriaan Stichting, Fonds  BKVB