Zelfrijdende botsauto’s uit Nederland dansen binnenkort in Austin, Texas

Bumper Ballet is geselecteerd voor het SXSW 2020 Art Program in Austin, Texas. Tussen 15 en 21 maart 2020 zijn de zelfrijdende AI-gestuurde botsauto’s te zien op één van meest innovatieve kunst en technologie festivals ter wereld. Dat maakt de installatie uniek als enige Nederlandse inzending.

Bumper Ballet is een botsautobaan met ’s werelds eerste zelfrijdende botsauto’s. Aanvankelijk functioneren de botsauto’s zoals normaal en kunnen deelnemers rondjes over het circuit rijden, maar na een paar minuten neemt het systeem het over en verliezen zowel het stuurwiel als het gaspedaal hun functionaliteit. Vanaf dat moment voeren de auto’s een dans uit. Er wordt een botsauto-ballet gecreëerd waarbij de auto’s een voorgeprogrammeerde choreografie van bewegingen uitvoeren. Ze bewegen en botsen en lijken te dansen op de muziek en beelden van de ‘Dansende DAFjes‘: een bedrijfsvideo uit de jaren ’70 van het beroemde Nederlandse autobedrijf DAF.

Bumper Ballet behandelt op speelse wijze de implicaties van opkomende autonome technologie. Zodra de deelnemers onderworpen worden aan de bewegingen van de auto’s, ervaren ze wat het betekent om ‘de controle te verliezen’ wanneer het systeem het overneemt. Toeschouwers zien de synchroniciteit in de bewegingen van de auto’s, waardoor de lijn tussen botsen en ballet doet vervagen.

Bumper Ballet is onderdeel van De Koude Kermis. Een rondreizend kunstproject van DROPSTUFF.nl waar volkscultuur wordt verbonden aan erfgoed, kunsten en technologie. Een kermis voor iedereen waarvan álle ‘attracties’ onder handen zijn genomen of volledig nieuw zijn ontwikkeld: volkscultuur meets high tech en high art.

De installatie is tot stand gekomen in samenwerking met het Eindhoven Museum, Peter de Man en Thomas van den Berg. De totstandkoming is mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het BankGiro Loterij Fonds. De presentatie op SXSW wordt mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.