PLEINMUSEUM

Video: Driessens/Verstappen, Membrane

Pleinmuseum is een architectonische sculptuur, een mobiel ‘paviljoen’ als drager voor multiscreen videokunst in de openbare ruimte. Het project is een bijdrage aan de discussie over hoe het nieuwe museum voor actuele kunst eruit zou moeten zien. Ontwerper René van Engelenburg stelt met Pleinmuseum een omkering van ‘Museumplein’ voor: Een witte kubus die overdag gesloten is en zichzelf bij zonsondergang hydraulisch en computergestuurd opent richting het publiek. Het paviljoen functioneert als een kameleontisch object waarvan de huid de context van de publieke ruimte als het ware opzuigt. Een beamer-installatie realiseert een van de eerste ‘videomappings’ in Nederland.

In de periode 2004-2007 heeft Pleinmuseum rondgereisd langs verschillende steden waarbij in iedere stad een nieuw digitaal kunstwerk is toegevoegd aan het ‘museum’: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Middelburg, Groningen, Tilburg, Antwerpen, Parijs, Milaan en Venetië.

In 2007 was Pleinmuseum onderdeel van de programmering van het Britse paviljoen tijdens de 52e Biënnale van Venetië en later dat jaar onderdeel van de programmering van de Nuit Blanche in Parijs.

Partners: Zeeland Nazomerfestival, Noorderzon festival, Bureau Cultuurmakelaar Tilburg, Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Nuit Blanche Parijs, Domus Italia, Arts Council England, TATE Britain

Kunstenaars en ontwerpers: Piet Rogie, P. Struycken, Merlijn Twaalfhoven, Peter Missotten, Driessens / Verstappen, Gido Leijtens, Arnoud van den Heuvel, LADDS, Niels Schrader, Amir Admoni, Roel Wouters, Bea de Visser, Geert Mul, Martijn Engelbregt

Architectonisch object
mediakunst in de openbare ruimte

2004-2007

Curatoren:
Meta Knol (Tournee NL en Venetië)
Edwin Jacobs (Tilburg, Venetië)

Ondersteund door:
Mondriaan Stichting, VSBfonds, Stichting DOEN