• De Waterpoort gaat naar SXSW en de New York Water Week!

De Waterpoort

De Waterpoort is een immersieve kunstinstallatie die op speelse wijze de aandacht vestigt op het steeds toenemende gebruik van schoon drinkwater.

Het werk is een abstracte interpretatie van een klassiek klassiek draaiorgel. Door aan een groot wiel te draaien komt het orgel tot leven en speelt het liedjes uit lang vervlogen tijden, terwijl het water door een stelsel van buizen en bellen omhoog wordt gepompt.

134 liter
Het water verzamelt zich uiteindelijk in een grote bak boven je hoofd. Bij 134 liter valt het water in één keer naar beneden. Beschermd door een grote transparante koepel ervaar je in een oogwenk hoeveel water we dagelijks verbruiken. 134 liter is de hoeveelheid die iedere Nederlander gemiddeld per dag verbruikt. In de VS loopt dit op tot 310 liter.

De muziek is een bewerking van een opname van een beroemd draaiorgel uit de jaren vijftig en zestig uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

* www.drinkwaterplatform.nl / www.epa.gov

Op reis naar de USA
In maart 2023 reist de Waterpoort naar de Verenigde Staten van Amerika voor een presentatie tijdens het bekende SXSW Festival in Austin, Texas en aansluitend naar de New York City Water Week.

SXSW, Creative Industries Expo
Austin Convention Center, Booth 1527
12- 15 maart, dagelijks 9-16 uur

South Street Seaport Museum
New York, Manhattan, Pier 16
• UN Water Week 22-16 maart
• Redwood Art Expo, New York 29 maart – 2 april

Interactieve Water Experience

2022

In samenwerking met:
Peter de Man, Uwe Dobberstein, Sjaak Klein Heerenbrink

Mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Utrecht