Bumper Ballet

Bumper Ballet is een botsautobaan met ’s werelds eerste zelfrijdende botsauto’s. Deze nieuwste installatie in het project De Koude Kermis bestaat uit een opgeknapte botsautobaan met daarop vier botsauto’s, duidelijk herkenbaar aan de hoogglans polyesterlaag in de kleur van ‘De Stijl’, de beroemde Nederlandse modernistische kunststroming van Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.

Elke bezoeker kan een kaartje kopen, instappen en rondrijden in de auto’s. Aanvankelijk functioneren de botsauto’s zoals normaal en kunnen deelnemers rondjes over het circuit rijden. Na een paar minuten neemt het systeem het over en verliezen zowel het stuurwiel als het gaspedaal hun functionaliteit. Vanaf dat moment voeren de auto’s een dans uit. Er wordt een botsauto ballet gecreëerd waarbij de auto’s een voorgeprogrammeerde choreografie van bewegingen uitvoeren. Ze bewegen en botsen en lijken te dansen op de muziek en beelden van de ‘Dansende DAFjes‘: een bedrijfsvideo uit de jaren ’70 van het beroemde Nederlandse autobedrijf DAF.

Dansen en botsen: wanneer autonome technologie het overneemt

Bumper Ballet speelt met de implicaties van opkomende autonome technologie. Zodra de deelnemers onderworpen worden aan de bewegingen van de auto’s, ervaren ze wat het betekent om ‘controle te verliezen’ wanneer het systeem het overneemt. Toeschouwers zien de synchroniciteit in de bewegingen van de auto’s, waardoor de lijn tussen botsen en ballet begint te vervagen.

De installatie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Eindhoven Museum en de ontwerpers Peter de Man en Douwe Hibma. Bumper Ballet werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Biënnale van Venetië in 2019, waar minister Van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een ritje kwam maken. Nadien reisde de installatie langs o.a. Park Hilaria in Eindhoven en De Betovering in Den Haag.

In 2020 is Bumper Ballet genomineerd als finalist voor het prestigieuze Amerikaanse SXSW 2020 Art Program.

Zelfrijdende en dansende botsauto’s

2019

Concept en ontwerp:
DROPSTUFF MEDIA

Technisch ontwerp:
Peter de Man en Douwe Hibma

In samenwerking met:
Eindhoven Museum

De Koude Kermis
Bumper Ballet is onderdeel van De Koude Kermis, een kunstproject van DROPSTUFF.nl waar volkscultuur wordt verbonden aan erfgoed, kunsten en technologie.

Bumper Ballet is geselecteerd voor het SXSW 2020 Art Program in Austin, Texas

Hilversums kunstproject naar Amerikaans festival - 20 februari 2020

Gooi en Eemlander, 20 feb 2020