#BigArtRide – European Tour 2016Fiets mee door Europa met #BigArtRide, Een virtuele brug door Europa met virtual reality, kunst … en fietsen!

#BigArtRide – the European Tour is geïnitieerd door DROPSTUFF.nl in samenwerking met Europeana, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Nederlandse ambassades door Europa in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in 2016. Het is een nieuw cultureel mediaproject dat burgers door heel Europa met elkaar verbindt in een unieke VR-fiets game. Fiets door de stad van de toekomst, gevuld met gezamenlijk cultureel erfgoed!

Het project reist gedurende april, mei en juni rond met twee installaties: één door Amsterdam en één langs negen Europese hoofdsteden. Steeds worden deelnemers in de twee verschillende steden uitgenodigd om op een fiets-installatie te stappen, een ‘Oculus Rift’ VR headset op te doen en te navigeren door een virtuele stad vol highlights uit eeuwen Europese kunst.

IMG_5669Minister Jet Bussemaker opende het project in april 2016 op ‘Het Plein’ in Den Haag.

Het doel?
Om als eerste over de finish te fietsen! Passanten en toeschouwers kunnen de fietsers helpen met reusachtige interactieve objecten zoals een fietspomp en een fietsbel. Zodra de race voorbij is zien beide fietsers elkaar ook ‘real life’ via webcams.

Dit unieke en interactieve project creëert, door het inzetten van de nieuwste technologieën, onverwachte virtuele en levensechte ontmoetingen en legt een virtuele brug door Europa heen. In de virtuele stad die in #BigArtRide te zien is zijn namelijk alle EU lidstaten vertegenwoordigd met hun belangrijkste kunstwerken, als onderdeel van het Europeana 280 project.

Stad die zich aanpast aan de creativiteit van zijn burgers

De architectuur van deze virtuele stad is geïnspireerd door het concept van CoBrA-kunstenaar en architect Constant Nieuwenhuijs en zijn project “New Babylon”. Zijn visie op de stad van de toekomst is een gelaagde en adaptieve stad die zich aanpast aan de creativiteit van zijn burgers. In de stad van #BigArtRide zitten kunstwerken uit 28 EU-lidstaten plus Noorwegen verwerkt die – in het kader van het Europeana 280 project – ieder zijn gevraagd om 10 kunstwerken in te sturen.

Het grensoverschrijdende Europeana 280 project viert de diversiteit van het gemeenschappelijke Europese culturele erfgoed. De ingezonden kunstwerken zijn verwerkt in de virtuele stad van de toekomst en koppelt zodoende Europees cultureel erfgoed aan de toekomst.


Cultureel Mediaproject met twee verbonden VR game installaties

2016

Initiatief en concept:
DROPSTUFF.nl

Projectpartners:
Europeana, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Partners:
Ambassades van het Koninkrijk der Nederlanden in Berlijn, Parijs, Londen, Brussel, Rome, Warschau, Praag en Wenen, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en ING Bank België

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
The Virtual Dutchmen / Archivision, 100% FAT, Peter de Man, Uwe Dobberstein, Noortje van den Eijnde en Tim van Cromvoirt, Frontwise, Improvive, RoboDodo Games


Dagelijks volgen op Facebook
Volg de dagelijkse belevingen van onze tournee door Europa op onze facebook-pagina